Khell Csörsz

Khell Csörsz

vizuális tervező

1953 március 21 Budapest

Diplomadíjjal végez a Budapesti Műszaki Egyetem  Építészmérnöki Karán 1977-ben
1982-ben a Magyar Iparművészeti Egyetemen szerez grafikusművészi diplomát.

Színházi tervezéssel 1979-ben kezd el foglalkozni.

A nyolcvanas évek elején kötődik a Katona József Színházhoz, elsősorban Zsámbéki Gábor alkotótársaként.
Alkotó részese a színház legendás fénykorának, turnéinak, világsikereinek, Chicagotól  Hong Kongig. Gyakori eset, hogy a társulat  megérkeztéig a helyszínre alkalmazva építi meg az előadás díszleteit.

A teljes szöveg kinyitásához kattintson ide!

Később, ugyancsak főként Zsámbéki alkotótársaként, többfelé sikerrel tervez külföldön, Stuttgartban, Düsseldorfban, Frankfurtban, az izraeli Cameriben, a lengyel Nemzetiben, és skandináviában többfelé. (Oslo, Trondheim, Stavanger…)
Marton László munkatársaként Írországban, Milwaukee-ben (USA) Torontóban tervez. Gyakran dolgozik Cilla Back finn rendezővel, Turkuban, Kuopioban, Tamperében. Az Európai Unió egyik színházi projectje kapcsán Marie N’Diaye:
Hilda című kamaradarabjával a berlini Schaubühcnében tartják a bemutatót, majd Lisszabonba és Tamperébe is elviszik az előadást. Ugyancsak Back alkotótársaként vesz rész a bochumi Schauspielhaus, Lorca: Yerma c. műve színpadravitelében. 2015-ben Heidelbergben, Vasaban és a helsinki Svéd Színházban dolgozik Cilla Back alkotótársaként.

A zenés színház a 90-es évek végén kezdi foglalkoztatni. Opera, operett és musical egyaránt előfordul feladatai körül. Más alkotók mellett elsősorban Kerényi Miklós Gábor és a fiatal Szabó Máté munkatársaként dolgozik.

Az utóbbi műfaj sikeres előadásaival ugyancsak kilép a nemzetközi színpadra:

A Kerényi-rendezéseket Bukarestbe, Szentpétervárra hívják, a Primavera fesztivál győzteseként Szabó Don Giovannija Plzenben képviseli a magyar színeket. Ezeknek az előadásoknak meghatározó eleme a sajátos díszletvilág,
Ahogyan azt az Opera Life kritikusa a Dr Faust kapcsán kiemeli.

2016-ban a szegedi Bolygó hollandi, és a zeneakadémiai, Britten féle Szenti-
vánéji álom tervezése fűződik a nevéhez.

1979-től csaknem az összes hazai színházban tervez, olykor grafikusként és építészként is közreműködik. Színházi plakátjai, műsorfüzetei több kiállításon és gyűjteményben szerepelnek. Színházi építészet terén a nevéhez fűződik a stuttgarti Kultur unterm Turm programterve, az Örkény Színház belső portálkialakítása, a marosvásárhelyi Spectrum Színház terve.
(nem színházi vonatkozású építészként is tevékeny, elsősorban műemléki, belsőépítészeti vonzatú feladatok kapcsán: Griff Szálló Pápa, Zila Kávéház Bp
Borbíróság Bp. stb)

Esetenként kurzusvezető a Képzőművészeti Egyetemen, külföldi workshopokon.

Rendszeresen vesz rész szakmai tárlatokon, itthon és külföldön is 2013-ban a Látványtér Kiállításon elnyerte az „Év Díszletervezője“ díjat.

Kétszer nyer díjat az Úlvidéki Triennálén. (nemzetközi színházművészeti tárlat)

Többször nyerte el az Országos Színházi Találkozó „Legjobb Díszlet“ díját, ahogyan a Kritikusok Díját is.

2003-ban Jászai Díjat kapott.

Benjamin Britten: Szentivánéji álom, Rendező: Szabó Máté, Magyar Állami Operaház – 2016. 05. 27.

Dés László—Geszti Péter—Grecsó Krisztián, Pál utcai fiúk – zenés játék, Molnár Ferenc regénye nyomán, Rendező: MARTON LÁSZLÓ, Vígszínház – 2016. 11. 05.

Richard Wagner: Bolygó hollandi, Rendező: Szabó Máté, Szegedi Szabadtéri Játékok – 2016. 07. 01.