Tordai Hajnal

Jelmeztervező

Az ország számos színházának tervez prózai és zenés darabokhoz jelmezeket.

Művészeti díjak:
2004 – Magyar Köztársasági Érdemkereszt
2004 – Főnix díj
2005 – Jászai Mari-díj
2006 – Márk Tivadar-díj
2012 – Érdemes művész

A teljes szöveg kinyitásához kattintson ide!

TORDAI HAJNAL (Gyöngyös, 1946. július 21. Férjezett. Gyermekei: Lilla 1979, Gábor 1981.) Hincz Gyulától tanult alapismereteket. Pályáját a Pinceszínházban kezdte, majd Márk Tivadar és Forray Gábor mellett 1966-1977 között az Operaház jelmezfestőjeként, később tervezőjeként dolgozott. 1977-től csaknem két évtizeden át a Győri Kisfaludy Színház jelmeztervezője volt. 1993-tól a Nemzeti Színház, 2000-től a Pesti Magyar Színház társulatának tervező művésze.

Az egyik legfoglalkoztatottabb tervező művészeink egyike. Vendégművészként szinte az ország valamennyi színházában dolgozott. A közelmúltban tervezett a Madách Színház, a Radnóti Színház, az Új Színház, a Budapesti Kamaraszínház, a Stúdió „K”, a Karinthy Színház, a Vidám Színpad, a Kecskeméti Katona József Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Soproni Petőfi Színház társulatának, s több szabadtéri színpadnak. A mesterség alapos ismerete, stílusbiztonság, hajlékonyság, ötletgazdagság jellemzi terveit.

Nagy szívvel és hatalmas felkészültséggel pótolhatatlan színháztörténeti munkát is végez kiállítások rendezésével. Nevéhez fűződik például a Nagyajtai Teréz munkásságát bemutató tárlat, Az ember tragédiája előadásai a Nemzeti Színházban címmel, az 1500. színházi estének emléket állító kiállítás, és a Nemzeti Színház történetét bemutató vándorkiállítás megrendezése.