Varjas Zsófi

Varjas Zsófi vagyok, 1986. szeptember 4-én születtem, Budapesten.

Mivel édesapám és édesanyám is nagyon erősen kötődnek a művészethez, színházhoz,elkerülhetetlen volt érdeklődésem. Talán nagyképűségnek tűnik, hogy életrajzot írok, hiszen pályám elején járok, a pályázat feltételeként azonban nagyszerű dolog visszagondolni kiknek is köszönhetem, hogy ebben a szakmában dolgozom.

Valamikor régen egy királylányos, házikós, kerítéses, erdős-mezős rajzzal felvételt nyertem a szegedi Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába. Itt máris egy nagyon fontos nevet és egyéniséget kell megemlítenem. Popovics Lőrinc szobrászművész, aki a rajzolás fontos alapjaira tanított meg és kedvet, lelkesedést adott a művészet irányába.

2001-2005 Az általános iskola után felvételiztem és felvételt nyertem a Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskola szobrász szakára. Felejthetetlen négy évet töltöttem el itt, a szobrászművészet apró részleteit kitanulva, és fantasztikus tanárok voltak ebben segítségemre. Úgy, mint Kalmár Márton szobrászművész, Fritz Mihály szobrászművész, Bánvölgyi László szobrászművész, Bukor Tibor festőművész, és a nemrég elhunyt Szalai Ferenc festőművész.

A teljes szöveg kinyitásához kattintson ide!

Az érettségi után egy évet a Juhász Gyula Tanítóképző Főiskola rajz-tanító szakán töltöttem, ahol rengeteget tanultam Nagy Gábor festőművésztől, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárától.
A színház szeretetét egyértelműen édesanyámnak, Molnár Zsuzsának köszönhetem. Példakép!

Bár a szobrászat a mai napig nagyon közel áll hozzám, egy olyan szakmát kerestem ami, az összes művészeteket, az irodalmat és történelmet, a zenét, a táncot… Szóval mindent, ami engem foglalkoztat magába foglal. S ezúton üzenem mindenkinek aki azt gondolja, könnyű dolgom volt, mert édesanyám is díszlet- és jelmeztervező, nem így van, sőt bizonyos esetekben sokkal nehezebb!

2006-2010 A Kaposvári Egyetem Látványtervező szakán eltöltött négy évem nagyon meghatározó volt számomra. Emlékszem az első hetekben megragadt bennem egy mondat, miszerint ez a szak egy hatalmas gyümölcsös tál, amiről azt veszünk le amit szeretnénk, ha nem veszünk semmit, hát éhen maradunk! Pontosan így volt, résen kellett lenni! Tanáraim Menczel Róbert díszlettervező,Gyarmathy Ágnes díszlet- és jelmeztervező, Ács János rendező voltak! Az egyetem vége felé közeledve, azon szerencsések közé tartoztam, akik munkát kaptunk különböző színházaknál, és kipróbálhattuk magunkat ebben a különös világban! Talán szerencsés voltam a szerencsések között, amikor első munkámat (Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg, Georges Feydeau: A hülyéje) Tasnádi Csaba rendező mellett, mint jelmeztervező kezdhettem, és akivel azóta is sokszor dolgozhattam. Sokat tanultam Tőle, és köszönöm türelmét!

Dolgoztam a Szegedi Nemzeti Színházban, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatával, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. 

FONTOSABB MUNKÁK

2008. – Valcz Péter: Állati színjáték – jelmez, Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar

2009. – Georges Feydeau: A hülyéje – jelmez, Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg

2010. – Jacob-Wilhelm Grimm: Csizmás Kandúr – jelmez, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza
2010. – Egressy Zoltán: Portugál – díszlet-jelmez, Csiky Gergely Színház, Kaposvár

2011. – Szüle Mihály – Harmath Imre – Walter László: Egy bolond százat csinál – jelmez, Miskolci Nemzeti Színház
2011. – Tasnádi István: Közellenség – jelmez, Nagyváradi Állami Színház, Szigligeti Társulat
2011. – Varró Dániel – Presser Gábor: Túl a Maszathegyen – díszlet, Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg
2011. – Szirmai Albert – Gábor Andor: Mágnás Miska – jelmez, Nagyváradi Állami Színház, Szigligeti Társulat

2012. – Eisemann Mihály – K. Halász Gyula – Kellér Dezső: Fiatalság Bolondság – díszlet-jelmez, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros
2012. – Jorge Diaz: Légy a levesben – díszlet-jelmez, Színház- és Filmművészeti Egytetem, Ódry Színpad

2013. – Huszka Jenő: Mária főhadnagy – jelmez, Szegedi Nemzeti Színház
2013. – Jókai Mór: A kőszívű ember fiai – jelmez, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza
2013. – Jules Verne: 80 nap alatt a Föld körül – jelmez, Budapest Táncszínház
2013. – Bagossy László: A sötétben látó tündér – díszlet-jelmez, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

Bagossy László: A sötétben látó tündér (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza; Rendező: Tasnádi Csaba, Látványtervező: Varjas Zsófi – Bemutató: 2013.április 20.)

Huszka Jenő – Szilágyi László: Mária főhadnagy (Szegedi Nemzeti Színház; Rendező: Tasnádi Csaba, Jelmeztervező: Varjas Zsófi – Bemutató: 2013.február 8.)

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza; Rendező: Tasnádi Csaba, Jelmez- és díszlettervező: Varjas Zsófi – Bemutató: 2013. március 15.)