ELHUNYT CSÁNYI ÁRPÁD DÍSZLETTERVEZŐ

2010.11.16.

Kedves Tervező Kollégák!

Tisztelettel hívlak Benneteket 2010. november 16-án 9 órára a Merlin Színház klubjába a PQ 11 magyar kiállításának prezentációjára és az azt követő konzultációra.

Résztvevők:

B. Nagy Anikó kurátor

Árvai György látványtervező

Csanádi Judit látványtervező

Horgas Péter látványtervező

Medvigy Gábor mozgóképes konzultáns

Kulcsár Viktória OSzMI, projektfelelős

Gulyás Márton Krétakör, projektfelelős

Moderátor: Kulcsár-Vajda Enikő

A PQ 11 magyar szekcióinak megalkotására az OSzMI – ebben a formában először– kurátori pályázatot írt ki.
A zsűri mindhárom szekcióban az én koncepciómat, s a velem pályázó alkotói kör munkáját ítélte megvalósításra érdemesnek.

A csapat:

Árvai/Csanádi/Horgas/ Vargha Misi.

Vargha Misi meghalt az eredményhirdetés utáni héten. Ötödik alkotótársunk, filmes konzultánsként Medvigy Gábor lett – hiszen az installációnkba a fotókon és rajzokon túl mozgóképes anyagokat is várunk.
A Nemzeti Szekcióban nem Árvai/Csanádi és Horgas műveket kívántunk kiállítani, hanem behívtuk azokat a tervezőket, akikről úgy véltük, szívesen dolgoznának velünk és vica versa. Így Valamennyiőtöknek írtunk felkérést. Szándékunk szerint megmutatnánk a magyar szcenográfia legjavát.
Azt ajánlottuk, hogy az adott installációban, annak paramétereiben elhelyezkedve, mutassátok be valamely munkátokat az utóbbi három-négy évből. A feldolgozás módjáról pedig konzultáljatok velünk.
Koncepciónk fönt van az OSzMI honlapjn és szerte is küldtem Nektek tavasszal.

A PQ részvétel finanszírozása – az előző PQ- k szokásos ütemezésétől eltérően – még nem biztosított. Nem kaptunk eddig sem kötelezettségvállalást, sem pedig ígérvényt az új kulturális kormányzattól. Más években az OSzMI már a megelőző nyáron szerződést szokott kötni a kurátorral és megbízza a munkával. Mivel mi magunk sem kaptunk megbízást, másokat sem kötelezhettünk el.
Ezért még nem volt okunk és jogunk a behívott tervezőkkel a részletekről tárgyalni. Küzdünk és lobbizunk a pályázatban meghatározott és megítélt költségvetés aláírásáért, most már prágai segédcsapatok bevonásával.
A Merlin Bistro ezeknek a dolgoknak a nyilvános vitája lesz. Bemutatjuk nektek az eredeti terveket, amelyeknek a megvalósítását a finanszírozás késlekedése komolyan veszélyezteti. Alaposan elcsúsztunk.

Arra kérünk Benneteket, hogy – ha ebben a nehéz helyzetben továbbra is velünk tartotok –  PQ 11 részvételi szándékotokat jelezzétek a prezentációt követő személyes konzultáció során, vagy vegyétek föl velem a kapcsolatot e-mailben.

2010. november 30-án este fél 9-től újból Merlinben leszünk és várjuk azokat a tervezőket, akik, –bár szívesen dolgoznának velünk – az előző alkalomra nem tudtak eljönni. Ez lesz a PQ11 Nemzeti Szekciójába való jelentkezés utolsó napja.

A közös munka reményében,

üdvözlettel,

B. Nagy Anikó

kurátor

 

Budapest, 2010. november 14.