LÁTVÁNYTÁR 2011. – AZ ÉV DÍSZLET- ÉS JELMEZTERVEZŐJE – KIÁLLÍTÁS AZ OLOF PALME HÁZBAN

2011.06.29.

A MAOE és a Magyar Látványtervező Művészek Társasága sajtóközleménye

Budapest, 2011. június 25., szombat (Forrás: MTI) – Látványtár 2011. címmel a magyar díszlet- és jelmeztervezők az elmúlt évadban készült munkáit bemutató kiállítást láthatnak szombattól az érdeklődők az Olof Palme Házban.

Papp Ervin, a tárlat társrendezője az MTI-nek elmondta: a Magyar Alkotóművészek Házában látható szakmai kiállításhoz kapcsolódóan adják át az év díszlettervezőjének és az év jelmeztervezőjének járó díjat is. Az idei év legjobb díszletterveiért Kentaurnak (Erkel László), a legjobb jelmeztervekért pedig Rátkai Erzsébetnek ítélte a szakma az elismerést. A díjakat Eszenyi Enikő Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, színházi rendező, a Vígszínház igazgatója, érdemes művész és Szikora János Jászai Mari-díjas rendező, az Új Színház művészeti vezetője adták át.

Kentaur több munkájával, köztük a Győri Nemzeti Színház Rent című rockoperájának díszlettervével és a Vígszínház Rómeó és Júlia-előadásának terveivel nyerte el a díjat. Rátkai Erzsébet a Békés Megyei Jókai Színház Stuart Mária, valamint a Győri Nemzeti Színház Bulgakov: Moliere, avagy álszentek összeesküvése című darabjához alkotott jelmezterveivel érdemelte ki az elismerést.

A kiállított pályaművek tervezőire a tárlatra meghívott alkotók szavazhattak. A díjakat az idén – a tavalyi Év Jelmeztervezője – Szűcs Edit készítette. A kiállítás kurátora Balla Ildikó látványtervező, aki a díj egyik alapítója is – tájékoztatott Papp Ervin.

Mint mondta, a tárlaton 27 látványtervező munkái láthatóak, mintegy 120 színházi előadást bemutató 300 alkotással: makettek, jelmezek, tervek, előadásfotók, bábok. Az idén sok a digitális formában jelenlévő pályamű is: előadásrészleteket, fotókat, spotokat láthatnak az érdeklődők – fűzte hozzá.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (www.alkotok.hu) és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (www.stagedesign.hu) által rendezett Látványtár 2011. című kiállítást június 25-től július 10-ig tekinthetik meg a látogatók. (1146 Budapest, Olof Palme sétány 1.; a Városliget Ajtósi Dürer sor felőli oldalán)

Papp Ervin tájékoztatott arról is, hogy terveik szerint a kiállítás finisszázsaként július 9-én szakmai beszélgetést tartanak azokkal az alkotókkal, akiknek installációjával Magyarország aranyérmes lett, illetve a legjobb kurátori koncepció díját nyerte el a Prágai Nemzetközi Szcenográfiai Quadriennálén (Prague Quadrennial of Performance Design and Space – PQ), a nemzeti szekcióban. (Az eredményt hivatalosan és személyesen a Látványtár 2011. megnyitóján jelentették be a nemzeti szekció jelenlévő tagjai.) A szervezés alatt lévő szakmai beszámolón részt vesz a prágai kiállítás kurátora B. Nagy Anikó művészettörténész és alkotótársai Csanádi Judit látványtervező, Horgas Péter látványtervező, Medvigy Gábor operatőr és Árvai György látványtervező.

(Balla Ildikó kurátor, Papp Ervin társrendező – MAOE, MLMT)